Ehkä olisi jo korkea aika jatkaa kielitieteilyäkin täällä, kuten lokakuussa lupailin. En vain ole saanut aikaiseksi paljon mitään viime aikoina, on ollut hieman muuta mietittävää...

Lupasin kertoa hieman tagalogin pronomineista. Eivät ne vaikeita ole, pitää vain muistaa mitä muotoa pitää käyttää riippuen lauseen predikaatista ja semanttisesta roolista. Joten tällä kertaa tämä päivitys käsitteleekin sitten niitä.

Suomeksi Pronomini Possesiivi Sa-possessiivi
Minä Ako(ng) Ko(ng) Akin(g)
Sinä Ka(ng)/Ikaw Mo(ng) (I)yo(ng)
Hän/Se Siya(ng) Niya(ng) Kaniya(ng)
Me (ekslusiivinen) Kami(ng) Namin(g) Amin(g)
Me (inklusiivinen) Tayo(ng) Natin(g) Atin(g)
Te Kayo(ng) Ninyo(ng) Inyo(ng)
He Sila(ng) Nila(ng) Kanila(ng)

Huomiotavaa on nuo kaksi eri muotoa suomenkieliselle sanalle Me: Inklusiivista muotoa Tayo käytetään, mikäli se, jolle puhutaan lasketaan mukaan, ekslusiivista Kami puolestaan mikäli ei. Jos haluaisimme siis sanoa, että menemme katsomaan elokuvaa, valitaan pronomini sen mukaan onko kuulija tulossa mukaan elokuvaa katsomaan vai ei.

Samalla kannattaa huomioida nuo kaksi eri muotoa pronominille Sinä: Ka ja Ikaw. Ka joutuu aina olemaan osana lausetta, mutta Ikaw voi toimia itsenäisesti, esimerkiksi kysymyksessä At ikaw? (suomeksi Ja sinä?)

Erotus possesiivin ja sa-possessiviin välillä on kohtuullisen yksinkertainen: sa-possessiivia käytetään tagalogin yleisprepositio sa:n kanssa. Esimerkkinä ito mo (tämä on sinun) vastaan ito para sa iyo (tämä on sinulle).

Lisäksi on olemassa vielä yksi persoonapronomini, Kita, jota käytetään, mikäli lauseeseen tulisi pronominikombinaatio Ko + Ka. Esimerkiksi mikäli lauseeksi tulisi Mahal ko ka vaihdetaan nuo kaksi pronominia pronominiin Kita ja lause onkin Mahal kita (suomeksi rakastan sinua, kirjaimellisesti olet kallis minulle).

Tietenkin pitää myös käsitellä vastineet suomenkielisille sanoille Tämä ja Tuo. Tagalogiksi näitä on kolme, Ito, (I)yan ja (I)yon. Ito vastaa suomenkielistä sanaa Tämä ja niin Iyan kuin Iyon sanaa Tuo. Niillä kuitenkin on aste-ero, Iyan tarkoittaa Tuo, joka on sinun lähelläsi kun taas Iyon tarkoittaa Tuo, joka on tuolla kauempana.