Hieman lyhyempi päivitys tällä kertaa, että ette joudu kahlaamaan sivukaupalla tekstiä läpi...

Kävi vähän kuten arveltiin, paperit eivät kelvanneet viranomaisille. Eikä minulla ole aikaa (eikä rahaa) lähteä käymään Makati Cityssä Luzonin saarella hakemassa sitä yhtä puuttuvaa osaa paperisodasta. Voi, kunpa olisin tiennyt tuon tarpeen etukäteen! Olisin järjestänyt matkalippuni niin, että Vannesan kanssa olisimme nähneet vasta päivän tai pari myöhemmin, jolloin minä olisin ensimmäiseksi käynyt siellä Suomen suurlähetystössä järjestämässä. Miksi, oi miksi, ei Suomesta käsin voi saada kaikkea tarpeellista tietoa? En edes vaadi, että ne olisi nätisti pakettiin kasattuna, kunhan saisi kaiken tiedon mitä tarvitsee, ilman suoria virheitä ja puutteita.

Mutta nyt olemme käynnistämässä suunnitelma B:tä, häitä Suomen puolella. Parhaillaan mietimme, käytämmekö viisumin hakemiseen ulkopuolista apua (hintaa 30000 pesoa) vai emmekö. Tässä taloudellisessa katastroofissa, mitä kaukosuhde teettää, tekisi mieli säästää rahaa mahdollisimman paljon, kun kerran Vannesan ja Irran matkaliputkin pitäisi saada kustannettua, kuten tarpeelliset Manilan matkat viisumiprosessia varten. Mutta toisaalta heiltä saisi apua, varmistaen, että kaikki paperit ovat kunnossa, että kaikki on niin kuin pitää.

Suomeen palattua pitääkin mahdollisimman nopeasti pyörähtää maistraatissa selvittämässä tarkalleen mitä papereita vaaditaan häitä varten. Ja jotenkin olisi saatava tarvittavat muutama tuhat euroa kasaan, että saisi heidät Suomen puolelle, varsinkin jos Vannesa on raskaana, kun ei tee mieli maksaa ylimääräistä 1500 euroa tänne keisarinleikkausta varten. Eli aikataulu on todella tiukka, kun pitäisi ennen mahdollisen raskauden viimeistä kolmannesta heidät Suomeen saada.

Ja samantien kun he ovat Suomessa, maistraattiin aloittamaan esteiden tutkinta häitä varten, ja noin viikkoa myöhemmin, minkä tuo esteiden tutkinta vaatii, ne meille tärkeät sanat... Tietenkin saatamme joutua poikkeamaan Tukholmassa ennen maistraatissa käyntiä, tarkkaa tietoa kun minulla ei tällä hetkellä ole prosessista Suomen puolella. Heti häiden jälkeen sitten poliisilaitokselle maksamaan muutama sata euroa ja täyttämään oleskelulupapaperit heille.

Hauskaa, miten paljon rahaa saakaan kulumaan, kun samaan aikaan maksaa asuntoa Helsingissä, leasing-autoa, asuntoa Filippiineillä, ruoat kaikille... ja rahaa pitäisi samalla saada säästöön nopeasti. Ja vielä mukavampaa: määräaikainen työsopimus päättyy vuodenvaihteessa. Revin tämän taloudellisen tilanteen takia hiuksia päästäni, mutta tiedän, että se tulee helpottamaan, kun pääsemme vihdoinkin muuttamaan yhteen.