Hieman vakavamielisempi kirjoitus tällä kertaa, puheena veriryhmät, niitten periytyminen, sekä niiden aiheuttamat riskit. Tulen puhumaan pelkästään ABO-veriryhmäjaottelusta ja Rh-tekijästä, muita tekijöitä veressäkin on parisenkymmentä, mitkä saattavat vaikuttaa.

Rh-tekijä

Aloitetaan siitä yksinkertaisemmasta, eli Rh-tekijästä. Oikeasti tämä on huomattavasti monimutkaisempi aihe, mutta meitä koskeekin tieto nyt vain D-antigeenistä, sillä tämän olemassaolo määrittää sen, onko ihmisellä Rh-tekijä vai ei.

RhD-proteiinia ohjaa yksi geeni, joka sijaitsee kohdassa 1p36.13-p34.3. Tällä on useampi eri variaatio, mutta kaikilla on lopputuloksena se, että D-antigeeni joko löytyy tai ei löydy verestä. Meidän ei tarvitse oikeasti tietää sen tarkemmin.

Rh-tekijässä antigeenin tuottava geeni on dominoiva verrattuna geeniin, joka ei sitä tuota: mikäli lapsi saa toiselta vanhemmalta tuottavan geenin ja toiselta geenin, joka ei tuota antigeeniä, on lapsi Rh-tekijää veressään kantava.

Seuraava taulukko osoittaa todennäköisyyden Rh-tekijän olemassaolosta (ja siitä, kannatko toisessa geenissä versiota, joka ei tuota antigeeniä):

EtnisyysRh+ -ihmisiäRh- -geenejä
Eurooppalainen  84% (8400/10000)
 40%
Afroamerikkalainen  93% (9300/10000)
 26%
Amerikan alkuperäisasukas
 99% (9900/10000)
 10%
Afrikkalainen  99,9% (9991/10000)
 3%
Aasialainen  99,99% (9999/10000)
 1%

Sovelletaan tätä tietoa minuun, Vannesaan ja tulevaan lapseemme. Kummatkin meistä on Rh-tekijää kantavia, minulla on noin neljänkymmenen prosentin mahdollisuus, että kannan myös vastakkaista tekijää, Vannesalla vain yhden prosentin. Voimme siis melko lailla varmuudella olettaa, että lapsemme tulee olemaan Rh-positiivinen.

Veriryhmä

Siirrytään sitten itse veriryhmään. ABO-jaottelussa tunnetaan neljä veriryhmää: A, B, AB ja O (tai 0). Veriryhmää ohjaa yksi geeni, joka sijaitsee yhdeksännessä kromosomissa (tarkempi kohta on 9q34). Tätä geeniä on kolme eri variaatiota: IA, IB ja i. (Tai no, oikeasti näitä variaatioita on useampikin, mutta ne ovat ala-ryhmiä koskevia, esimerkiksi A-veriryhmä jakautuu ainakin alaryhmiin A1 ja A2.) Koska lapsi luonnollisesti saa tämän geenin kummaltakin vanhemmalta, on eri kombinaatioita joissa nämä voivat esiintyä jokunen enemmän.

Geenin IA-variaatio tuottaa lapselle veriryhmän A, IB-variaatio ryhmän B ja i-variaatio ryhmän O. Niin IA kuin IB ovat dominoivia suhteessa i:hin, toisiinsa ne ovat tasavertaisia. Täten O-veriryhmän ihmisellä on geenit ii. Lapsi saa veriryhmän A mikäli tämän geenit ovat IAIA tai IAi, veriryhmän B mikäli geenit ovat IBIB tai IBi ja veriryhmän AB mikäli geenit ovat IAIB.

Sovelletaan tätä sitten meihin, taas kerran. Oma veriryhmäni on A, mutta tiedossa ei ole olenko geneettisesti IAIA vai IAi. Kummatkin vanhempani ovat kuitenkin veriryhmää A, mutta saattavat kantaa resessiivistä i:tä, joka on voinut periytyä minulle. Vannesan veriryhmä on O, joten hän on pakostakin geneettisesti ii.

Mikäli olen IAIA, on lapsemme automaattisesti geneettisesti IAi, mutta mikäli olenkin IAi, voi lapsemme olla joko IAi tai ii. Eli lapsemme on veriryhmältään joko A tai O, mutta koska todennäköisyyksien laskeminen ei ole ominta alaani (en osaisi edes arvioida todennäköisyyksiä sille, olenko IAIA vai IAi), en pysty tämän tarkempaa varmaksi sanoa.

Yritetään kuitenkin. Suomalaisella on 41% todennäköisyydellä veriryhmä A, 34% todennäköisyydellä O, 17% todennäköisyydellä B ja 8% todennäköisyydellä AB. Näistä kaksi viimeistä voidaan jättää huomioimatta, jolloin voi yrittää arvioida, että minulla olisi todennäköisyydellä 55% geenit IAIA ja todennäköisyydellä 45% geenit IAi.

Mikäli olen IAIA , saa lapsi minulta aina (100% todennäköisyys) IA-geenin. Mutta mikäli olen IAi, on lapsella 50% todennäköisyys saada minulta IA-geeni ja 50% todennäköisyys saada i-geeni. Tällöin todennäköisyys siihen, että lapsi on veriryhmää A olisi 55%*100% + 45%*50% eli 55% + 22,5% = 77,5%. Tiedä sitten onko tämä lähellekään oikeata. Karkea, pikainen arvio, vaikka en todennäköisyyslaskennasta juuri mitään muistakaan. :) Ongelmanahan on tuo oletus, että mahdollisuus minun resessiiville i-geenille olisi suoraan suhteutettu mahdollisuuteen, millä O-veriryhmä esiintyy.

Riskit

Sitten yksi tämän raskauden riskitekijöistä. Monet ovat varmaankin kuulleet puhuttavan Rhesus-taudista, tilanteesta jossa äiti on Rh-negatiivinen ja lapsi Rh-positiivinen. Tämä ei ole meillä ongelmana. Mutta harvempi on kuullut vastaavasta, veriryhmiin liittyvästä tilanteesta, mitä joudumme miettimään. Pitääkin muistaa Vannesan kanssa aiheesta puhua, seuraavan kerran kun näemme toisemme.

Eli veriryhmämme ovat juuri kriittiset: Vannesa on O-veriryhmää, minulla muu veriryhmä. Mikäli olen IAi, on meillä se mahdollisuus, että lapsikin on O-ryhmää, jolloin ongelmaa ei ole. Mutta jos olenkin IAIA tai lapsi on muutenkin A-veriryhmän jäsen, voi tämä tuottaa ongelmia.

Anti-A ja Anti-B ovat normaalisti tyyppiä IgM, jotka eivät pääse istukan läpi. (Erittäin harvinaista on, että nämä olisivat muuta tyyppiä, mutta kuitenkin on joskus tavattu. En aio stressata sen kanssa, vaan oletan normaaliksi.) O-veriryhmää oleva äiti saattaa, kantaessaan muuta veriryhmää olevaa lasta, kuitenkin tuottaa Anti-A:ta tai Anti-B:tä, jotka ovat tyyppiä IgG. IgG taasen pääsee lapsen verenkiertoon asti istukan kautta.

Vaikka tämä ei olekaan yhtä vakava kuin vastaava Rh-tekijään liittyvä riski, voi tämä vaatia hoitoa, mikäli lapsi alkaa oireilla.